Diskussioner kring skillnaden mellan bildbehandling och bildmanipulering

Torsdag 19 september. Höstens första möte handlade om bildbehandling och bildmanipulering. Det var Göran Karlsson och Åke Sundelin som satt samman ett program som visade olika exempel på detta. Bildbehandling är ju att med dom hjälpmedel som står till buds få bilden som man vill ha den. Oftast är ju inte bilden som kommer direkt ur kameran optimal. Bildmanipulering däremot är ju oftast ett sätt att lura betraktaren. Det kan ju vara både oskyldigt och ha ett mörkare syfte. Ett känt svenskt exempel på manipulering är Terje Hellesös lodjursbilder. När manipuleringen syftar till att lura betraktaren är det naturligtvis förkastligt. Bildbehandling däremot är ju lika gammal som fototekniken. Det som skiljer är att idag finns det så oändligt mycket fler möjligheter att behandla en bild. Bildexemplet visar en rallybild direkt ur kameran och när den behandlats i programmet Lightroom.